Skookie's universe

Ako hádzať hrach o stenu, aneb projekt SlovenskoCalling

2009-12-05
Keď som dnes prechádzal stránky Pravda.sk, náhodou som narazil na článok s názvom "Ako vrátiť mladé mozgy naspäť domov"...




Keďže sa mi myšlienka, o ktorej napovedá názov článku zdala absurdná, nedalo mi to článok neprečítať a ako som tak čítal tak sa absurdita obsiahnutá v článku nafúkla do obrovských rozmerov.


Ako prvé mi prišlo divné že tento projekt vôbec vznikol, pretože som sa ako študent stretol s veľkým množstvom projektov, ktoré naopak prezentujú možnosť založiť si kariéru v zahraničí a príde mi divná existencia oboch druhov projektov zároveň. To má byť akože niečo ako umelo vytvorený cyklus, ktorý začína tým že jedna skupina projektov zláka mladé mozgy na zahraničnú kariéru a druhá skupina ich po získaní skúseností a vedomostí, o v zahraničí dobre platených pozíciach, má zlákať späť do tejto post-komunistickej krajiny kde budú miesto úspechu v zahraničí živoriť na pokraji krachu? Kto so štipkou zdravého rozumu by sa sem preboha vrátil, keď má v zahraničí rozbehnutú kariéru a je za vodou?


"Podľa Stanky Švecovej, zakladateľky portálu KarieraBezHranic.sk potrebujeme návrat profesionálov a špecialistov, ktorí budú chcieť prinášať inovácie do rôznych odvetví."
Potrebujeme? Koho konkrétneho tým autorka tohto tvrdenia myslela? To akože táto krajina ktorá sa hrdo otáča chrbtom všetkému novému potrebuje ľudí ktorý sa tu tieto nežiaduce inovácie budu pokúšať presadiť, alebo ako to mám chápať?


"Na otázku, komu je projekt určený, Stanka Švecová odpovedá: "SlovenskoCalling je pre ľudí, ktorí zvažujú návrat a chcú ho zrealizovať čo najlepšie – možno sa aj dať presvedčiť, že vrátiť sa má význam. A je aj pre organizácie, ktoré vedia, že potrebujú talenty s medzinárodnou skúsenosťou.""
To tých ľudí chcú akože oklamať že sa tu niečo odvtedy čo opustili územie Slovenskej Republiky zmenilo? V tom prípade veľa šťastia pretože všade prítomné štatistiky informujúce o tom že sa Slovensko nachádza takmer vo všetkom na chvoste EU, ma len utvrdzuje v názore, že pokiaľ sa mladý mozog nepresťahoval napríklad do Somálska, nemá absolútne žiaden dôvod vracať sa sem.

Ako celok mi to príde ako ďalší z mnoho projektov ktoré nemajú v tomto štáte žiadny význam, pretože keby som bol vonku a mal by som tam kariéru, ani v tom najhoršom sne by ma nenapadlo sa do tohoto Fickolandu vrátiť, a ak by mali zakladatelia projektu trošku zdravého úsudku, tak by svoj čas radšej strávili obklopovaním slovenska ostnatým drátom, aby sa sem náhodou nejaký ten mladý mozog pod vplyvom nejakých podobných lží alebo nejakých drog nevrátil. Sám dúfam že odtiaľto raz vypadnem a každému radím nech urobí to isté...
← Predchádzajúci článok :::: Obsah blogu :::: Nasledujúci článok →
M@trixX
05.Dec 2009 19:55
Ja som sa (ako slovensky obcan) stretol najma s tym, ze dementnost vsetkeho, pocnuc vyucovacim procesom samotnym, stavom miest a obci, politiky, vseobecne vsetkeho studentov skor VYHANAJU prec, ako by sa ich snazili udrzat tu... (vyhanaju vsetkych, ale starsi ludia maju s tym problem, koli vselijakym rodinnym vazbam, majetkom a podobnym nezmyslom, ktore studenti prave tak nepocituju)

A nalakat ODBORNIKOV sem? Im sisi? Ved to si idu sami proti svojej taktike, ktoru je urobit zo slovenska 49 tisic kilometrov stvorcovych velku menufakturu!
Jingsavv
06.Dec 2009 15:03
Ja by som skôr povedal, že tento projekt má mať prakticky nulovú účinnosť. e to projekt platený Fickom za účelom zvýšenia preferencií svojej strany, kedže prichádza volebný rok.
Veď načo by mu tu boli samostatne rozmýšlajúci ľudia ktorí ho nebudú voliť?
Martin
27.Dec 2009 15:44
Kľúčové slovo je tu "mobilita". Samozrejme, že projekty na založenie kariéry v zahraničí v súčinnosti s projektami na "návrat domov" majú veľký zmysel. Aspoň teoreticky. Ide o to, aby človek získal skúsenosti v inej krajine, videl, ako to robia tam, a potom tieto skúsenosti priniesol -- možno domov, možno do nejakej ďalšej krajiny...

Domov? "Ubi bene, ibi patria" -- kde mi je dobre, tam je môj domov. Ale je to ako nejaký začarovaný kruh. Kým sa na Slovensko nezačnú vracať ľudia so zahraničnými skúsenosťami, nepohne sa to dopredu; a kým bude Slovensko stále tak "backwards", nebudú sa vracať.

(Alebo, ešte lepšie, aj keď to znie ako sci-fi, kedy budú na Slovensko prichádzať zahraniční odborníci aby tu získali skúsenosti? :D)

Nevraciam sa na Slovensko často, ale pri každej návšteve konštatujem zlepšenie. Nie veľký pokrok, ale predsa nejaký pokrok (no neviem či môj prehnane optimistický dojem nie je spôsobený tým, že tam zakaždým pobudnem len pár dní...).

A Fico? Zažili sme už horšie. Ako prehral voľby Mečiar, raz prehrá tie voľby aj Fico. Otázka je, kto ho vystrieda.

Verím v lepšiu budúcnosť pre Slovensko. Ale zatiaľ sa nevraciam. Volím poštou, samozrejme doporučene :P
Skookie
24.Jan 2010 11:23
Samozrejme že majú zmysel...teoreticky. No slovo teoreticky hrá v tejto krajine bohužiaľ obrovskú rolu. Možno sa dajú niekde nájsť náznaky nejakého zlepšenia no oproti tomu aké ma táto krajina možnosti je ich veľmi málo.
<br>
<br>
Áno boli tu aj horší ako Fico, ktorých je on len slabý odvar ale toto už tu predsa raz bolo a koly tomu sme 30 rokov pozadu. Zdá sa mi neuveriteľné že to voliči nevidia. Taký Dzurinda napríklad porobil kopu chýb ale v zásade jeho obdobie pôsobenia neprinieslo žiadne podstatne škandály. A ako sa ľudia dostali od neho k Ficovy? A prečo práve k nemu? Je tam na výber toľko rozumnejších kandidátov a oni zvolia práve neho...
pridať komentár:
Meno: Antispam: (10 plus 6 je ?)
Text: