Skookie's universe

Tajomný Santa

2010-01-24
Tento článok som síce nepísal ja ale nedalo mi to sem nepostnúť... :D


"Na světě jsou asi dvě miliardy děti (osoby mladší 18ti let). Protože Santa nenavštěvuje děti Muslimů, Hindů, Židů a Budhistů, snižuje to počet navštívených na 15%, čili asi 378 milionů (podle úřadu pro populaci). Průměrná hodnota 3.5 domácností na dítě znamená 108 milionů domů, přičemž předpokládáme existenci alespoň jednoho hodného dítěte v každém.
Santa pracuje o Vánocích zhruba 31 hodin, díky různým časovým zónám. Předpokládejme, že cestuje na západ (což je logické). Celkově to znamená 9 677 návštěv za sekundu. To znamená, že pro každý křesťanský dům s hodným dítětem má Santa asi 1/1000 sekundy na zaparkování saní, vysednutí, sestup krbovým komínem, naplnění ponožek, snězení občerstvení, které pro něj bylo připraveno, výstup komínem, nasednutí do saní a přesun k dalšímu domu. Když předpokládáme že těchto 108 milionů domů je rovnoměrně rozloženo okolo Země (což není pravda, ale postačí to pro naše výpočty) znamená to 0,78 mil mezi dvěma domy, celkově 75,5 milionů mil, nepočítaje přestávky na umytí a odpočinek. To znamená že Santovy saně se pohybují rychlostí 650 mil za sekundu - 3000 krát rychlostí zvuku. Pro srovnání, nejrychlejší dopravní prostředek vyrobený člověkem, vesmírná sonda Odysseus, se pohybuje směšnou rychlostí 27.4 mil za sekundu a běžný sob dokáže běžet maximálně rychlostí 15 mil za hodinu.
Náklad saní je další zajímavý element. Za předpokladu že každé dítě nedostane dárek větší než středně velká stavebnice Lego (asi jeden kilogram) pak saně vezou 108 tisíc tun, nepočítaje v to váhu samotného Santy. Na Zemi utáhne běžný sob ne více než 150 kilogramů. I když zaručíme že "létající" sob unese desetinásobek normálního nákladu, let by nebyl možný s osmi, dokonce ani s devíti soby. Santa by jich potřeboval 72 tisíc. To zvyšuje hmotnost (bez váhy saní) o dalších 21600 tun. Celkově se dostáváme na 130 tisíc tun, což je zhruba dvojnásobek váhy Královny Alžběty (lodi, ne vládkyně). 130 tisíc tun, cestujících rychlostí 650 mil za sekundu vytváří obrovský vzdušný odpor - zahřívalo by to povrch sobů a saní stejným způsobem jako raketoplán vstupující do atmosféry. Vedoucí pár sobů by absorboval 14.3 quintilionu joulů každý. Krátce řečeno, téměř okamžitě by shořeli, vystavujíc tak náporu pár za nimi a tvoříc mohutnou zvukovou explozi. Celý zápřah sobů by se tak odpařil během 4.26 tisíciny sekundy, neboli během Santovy návštěvy v pátém domě.
Ale i kdyby toho nebylo. Saně akcelerují z 0 na 650 mil za sekundu během 0 001 sekundy. Přetížení odpovídá asi 17500 G. 125 kilogramů těžký Santa (a to by vypadal ještě celkem hubený) by byl přitlačen na sedadlo saní vahou 2187500 kilogramů, okamžitě drtících jeho kosti a orgány a to by ho změnilo na třesoucí se skvrnu růžového rosolu.
Proto, jestliže Santa Claus existoval, je teď mrtvý. Smutné, ale pravdivé."


Zdroj: niekto postol na xichtoknihe. Záver? Deti čo veria na Santu sú hlúpe. :D
← Predchádzajúci článok :::: Obsah blogu :::: Nasledujúci článok →
M@trixX
24.Jan 2010 10:53
skookie, skookie... keby to nemalo tisic rokov...
Skookie
24.Jan 2010 11:33
Keby som sa tak k netu nedostal po tisícich rokoch za ostatnými... :D
M@trixX
24.Jan 2010 20:22
len ja mam pocit, ze som to videl este pred tym, ako som sa dostal k netu :D
M@trixX
24.Jan 2010 20:23
najskor to hovoril stryko... lebo ten bol pripojeny snad odjakziva... a on hovoril hafo takychto pseudovedeckych bludov :D
M@trixX
24.Jan 2010 20:25
ale na pointu som zabudol... mas tak vela tem na pisanie... piatok... co tam kto spravil alebo povedal (a nehovor, ze toho bolo malo)... uzatvaranie znamok na styl adlerky... mozno este nieco ma napadne...
M@ŧrixX
24.Jan 2010 20:34
test...
Skookie
26.Jan 2010 15:08
K tomu čo sa dialo v piatok sa ja nemienim vyjadrovať. Poviem k tomu snáď len toľko že keď niekto robí niečo k čomu ho nikto neprinútil, tak to asi chce robiť. A keď niekto niečo chce tak si za tým ide...niekto chcel hrať karty, niekto chcel počúvať celý večer divné drízdy a niekto sa chcel zase izolovať od ostatných. Tak sa aj stalo a preto nevidím nijaký dôvod sa tým zaoberať a strácať čas písaním nejakých článkov o tom...tak ako vraví heslo tvojho blogu M@trixX: You don't know me, You don't even care... I don't care.
M@trixX
26.Jan 2010 20:53
Ked pisanie clankov beries ako stratu casu, tak samozrejme ze to nebudes robit...Islo mi len povedat to, ze u mna je blog nejako spojeny s tym ze "pisat o tom, co sa stalo, co ma potesilo, co ma nastvalo, atd"... A ked u teba nie su zatial vobec spomenute tvoje sialene teorie a nepises ani o tomto... tak potom akosik nevidim zmysel tvojho blogu
Skookie
26.Jan 2010 23:27
To totižto teraz nevidím ani ja keďže ľudia naokolo sa ukazujú ako ignoranti, ktorý berú ohľad iba na veci z ktorých môžu oni sami benefitovať. A písať o nejakých teóriach? A načo. Už pomaly každý aspoň raz spomenul aké sú otravné a uchylné. Ja nemienim otravovať nikoho takže ak chce niekto nejaké teórie počuť tak by mal vážiť slová ktoré vypúšťa z úst pretože ja si veľmi dobre pamätám a navyše po tom ako ma najbližší človek s kľudným svedomím podrazil (a to nie len jeden a nie len raz) už nerobím nijaké kompromisy. Ostáva mi len dúfať že už konečne začnú byť ľudia normálny...ak nie je mi to jedno. Už nemienim byť závislý na nikom...nikomu neverím a nerátam s ničím iným. Raz ma to zničí no dovtedy mi už nikto neublíži.
Skookie
26.Jan 2010 23:40
Okrem toho som jasne na písal že považujem za stratu času písanie článkov o tej téme a nie že považujem za stratu času písanie článkov vôbec. Miestami si taký vnímavý že uvažujem či ti nemám urobiť ilustrovanú knižku aby si pochopil tým jednoduchým veciam ktoré sa ti snažím priamo povedať. No nie snažím ale priamo ich píšem. Zvyšok som spomenul o koment vyššie.
M@trixX
27.Jan 2010 16:11
Prave preto maju byt na blogu, aby si ich nikomu nemusel vnucovat, ked na to nema chut... a ked chut bude mat, tak si to precita...
pridať komentár:
Meno: Antispam: (11 plus 6 je ?)
Text: